SZOLGÁLTATÁSAINK

Tekintse meg szolgáltatásainkat

Rendszertervezés

Mai világunk már elképzelhetetlen lenne a gyengeáramú (AV, BT, IT, IoT) rendszerek 24 órás használata nélkül, ezért ugyanolyan nagy gondossággal tervezzük meg, mint például egy épület gépészeti vagy erősáramú rendszerét. Kiemelten fontos, hogy a gyengeáramú rendszerek tervezése a korai fázisban meginduljon és párhuzamosan történjen az építészet kialakításával valamit az, hogy ne pusztán nyomvonal és passzív kábelhálózat kerüljön megtervezésre, hanem működő rendszerek minden szükséges aktív elemükkel együtt. A tervezést a koncepciótervezéssel kell kezdeni minden esetben, hogy korai fázisban letisztuljanak a felhasználói igények, a funkciók és a költségek, ezzel megfelelő alapokra helyezve a kivitelezési tervezést. A megfelelő tervezés nélkül rejtett költségek és pótmunkák soraival találja magát szembe a felhasználó, amelyek később kellemetlen kompromisszumokat generálnak. A legalaposabb tervezés költsége is töredéke annak, amely problémákat megelőz. A tervezés fázisait tipikusan az alábbi szakaszokra bontjuk fel:

 

 • Koncepciótervezés
 • Kivitelezési tervezés
 • Tendertervezés
 • Installációs tervezés
 • Megvalósulási dokumentálás

BIM tervezés és modellezés

Világszerte egyre elterjedtebb az épületek minden szakágra kiterjedő 3 dimenziós BIM (Building Information Modelling) tervezése, amely számos előnyt rejt magában. A BIM-ben tervezett épület nem csak könnyebben áttekinthető a tervezési fázisban, hanem gyorsan kimutathatók benne a problémás pontok és ütközések, amelyek még tervezőasztal mellett költséghatékonyan orvosolhatók. További előny, hogy az egyes műszaki elemek nem csak a térben jelennek meg, hanem tulajdonságokkal ruházhatók fel, amelyből számos technikai adat és statisztika nyerhető ki. A jól felépített BIM modellrendszer nem csak a tervezést és a kivitelezést segíti, hanem az üzemeltetésben is tovább használható. Azért szeretünk BIM-ben tervezni, mert sokkal biztosabb alapokon indulhat az épület megvalósítása, a résztvevők pontosan tudják a feladatukat, kevesebb a szakági konfliktus és a költségek is jobban a tervezett mederben tarthatók. Csapatunk az Autodesk Revit programot használja, amely a világ legfejlettebb gyengeáramú BIM tervező szoftvere.

Tanulmányterv és tervezői program készítés

Egy komoly beruházás előtt szükséges felmérni annak tervezési, kivitelezési és üzemeltetési paramétereit, hogy felelősségteljes döntéseken alapuljon a projekt elindítása. Egy objektum tervezése, kivitelezése és üzemeltetése olyan együttműködéseket és költségeket vonzanak magukkal, amelyeket pontosan látni kell a korai fázisban. Nagy tapasztalattal rendelkező csapatunk képes kimutatni egy beruházás életciklusa során felmerülő legfontosabb feladatokat, közbenjárókat és az azokkal kapcsolatosan felmerülő költségeket. Amennyiben a megalapozott döntések után megindul az objektum tervezése, szükséges a megfelelő iránymutatás a tervezők számára, hogy pontosan a felhasználó igényei és az intézmény rendeltetése szerint készüljenek a tervek. A felhasználói igények, azaz a tervezői iránymutatás az úgynevezett „tervezői programban” kerül lefektetésre, amelyekből a gyengeáramú rendszerekre vonatkozó részek rendre hiányoznak vagy felületesek. Szakembereink pontosan tudják, hogy az egyes objektumtípusokhoz milyen felhasználói igények, azaz milyen gyengeáramú (AV, BT, IT, IoT) rendszerek szükségesek, így részletes és alapos tervezői programot tudunk készíteni ügyfeleink számára. A szolgáltatás tipikus elemei:

 

 • Elemzés, szakmai véleményezés és javaslattétel
 • Tanulmányterv készítés
 • Koncepciótervezés
 • Tervezői program meghatározása
 • Kockázatelemzés
 • Költségtervezés
 • Lebonyolítás tervezés

Szakértés, tanácsadás

Ma egy átlagos épületben számos gyengeáramú alrendszer együttese működik napi 24 órában, amely átlátásához különböző szakemberek mély tudása szükséges. Csapatunk olyan tapasztalt szakértőkkel rendelkezik, amely képessé tesz minket egy rendszer vagy igény megértése és átlátására. Legyen szó problémásan üzemelő vagy még beruházás előtt álló rendszerről, vállaljuk annak felülvizsgálatát és megoldási lehetőségek kidolgozását. Tanácsadási szolgálatatásaink lehetnek:

 

 • Szakmai véleményezés
 • Technológiai iránymutatás és javaslattétel
 • Koncepció konzultatív kialakítása
 • Költségtervezés
 • Költség optimalizálás
 • Lebonyolítás tervezés

Műszaki ellenőrzés, művezetés

Kiemelten fontos, hogy a tervekben foglalt paraméterek az ott meghatározottak szerint valósuljanak meg, illetve annak a feltételei időben álljanak rendelkezésre. Sok esetben még a végleges kivitelező sincs kiválasztva, de a kiépítendő rendszer előkészítései már megkezdődnek más szakágak által (erősáram, statika, gépészet), amelyek ellenőrzés nélkül könnyen eltéréseket, ütközéseket eredményeznek. Nagy segítség ezért ebben a köztes fázisban a helyszíni műszaki ellenőrzés és a tervezői művezetés, amellyel megelőzhetők a későbbiekben felmerülő váratlan költségek, tervezettől eltérő minőségű kivitelezések. Másik fontos szolgáltatás a kivitelezői ajánlatok közötti választás független szakértői támogatása, majd a kivitelező munkájának kontrollálása, támogatása, minőségellenőrzése. A piacon megtalálható műszaki eszközök árai nagy eltérést mutatnak, de az azok közti valódi különbséget az adatlapok a legtöbb esetben nem láttatják, csak a megfelelő tapasztalattal rendelkező mérnök tud megalapozottan választani. Szakembereink segítenek a beruházás megfelelő ár-érték arányának megtartásában és az igényeknek leginkább megfelelő rendszer kiválasztásában.

Kivitelezés

A professzionális kivitelezés kiviteli terveken alapul és projektmenedzsment koordinációjában zajlik. Az Apache Design szakemberei nagy tapasztalattal rendelkeznek az installációk teljeskörű lebonyolításában, valamint a kivitelezési munka utolsó, de egyik legfontosabb fázisában, amikor a telepített eszközöket üzembe kell helyezni, azok működését össze kell hangolni, felkonfigurálni, felprogramozni. A komplett rendszer megfelelő működése leginkább azon múlik, hogy milyen szakértelemmel kerültek beállításra a különböző rendszerelemek, hiszen a legjobb eszköz is rosszul fog működni helytelen konfiguráció esetén. Sokszor a már letelepített, de nem megfelelően funkcionáló eszközöket sem kell lecserélni, elegendő megfelelően konfigurálni azokat.  Csapattagjaink mélyreható tapasztalatokkal rendelkeznek a különböző rendszerek beállításával, programozásával kapcsolatban.

Terméktervezés és gyártás 

Gyengeáramú rendszerekhez, tipikusan az audiovizuális rendszerekhez kötődő egyedi igények esetén vállaljuk speciális passzív eszközök tervezését és gyártását fémből, fából, üvegből és különböző ötvözetekből. Gyakran tervezünk személyre szabott állványokat, konzolokat, függesztőket, motoros mozgató rendszereket, tárgyalóasztalokat, bútorokat és minden olyan kiegészítőt, illetve belsőépítészeti elemet, amelyek szükségesek egy rendszerintegrációhoz. Szolgáltatási területeink:

 

 • Koncepcióterv készítés
 • Látványterv készítés
 • Kiviteli terv készítés
 • Gyártmány tervezés
 • Gyártás
 • Helyszíni összeszerelés

Projektmenedzsment

A gyengeáramú rendszerek tervezése és kivitelezése összetett folyamat, amelynek szervezését már a projekt korai fázisában meg kell kezdeni annak érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek a későbbiekben feleslegesen felmerülő költségek és határidő csúszások. Tervezéskor az együttműködő szakágakat éppúgy össze kell koordinálni mint később a kivitelezés során, hogy professzionálisan és zökkenőmentesen bonyolódhassanak le a folyamatok. Sokszor csak későn történik meg ezen terület bevonása a kivitelezési projektekbe, pedig a felmegerősítések, konzolozások és kábelezések tipikusan már a korai fázisban elvégzésre kell kerüljenek, összefogva és szorosan kooperálva a kapcsolódó társszakágakkal. A projektek tervezése és kivitelezése során az alábbi szolgáltatásokat vállaljuk:

 

 • Ütemezés, munkaszervezés
 • Társszakágak menedzselése
 • Művezetés
 • Változáskezelés
 • Riportálás, dokumentálás