AUDIOVIZUÁLIS RENDSZEREK

Számos audiovizuális technológia közös integrációjából születik meg egy egyész rendszer, amely képes kiszolgálni a felhasználói igényeket. Ismerni kell a technolóiga adta lehetőségeket és a felhasználói igényeket, hogy megfelelő technológiai megoldás kerüljön alkalmazásra. Több gyártó készít azonosnak tűnő műszaki eszközöket, azonban mégis mindegyiknek megvan az adott felhasználáshoz tervezett erőssége. Az alábbi listából jól láthatóak a világban használatos AV technológiai megoldások valamit azokból a tipikus helyiségekben felépített komplex rendszerek.

AV-val felszerelt helyiségtípusok

Tárgyalótermi rendszerek (kis, közepes, nagy)

A különböző méretű, 2-3 fős kistárgyalóktól kezdve a nagyobb, akár többtízfős tanácstermekig, lehetőség van a ma már elengedhetetlen napi tárgyalások és megbeszélések lehető leghatékonyabb lefolytatására. A helyiségek méretéhez megfelelően igazított audiovizuális rendszerek biztosítják a hatékony munkavégzéshez szükséges professzionális kép- és hangminőséget minden résztvevő számára. A kényelem érdekében akár vezeték nélküli tartalommegosztás is rendelkezésre áll, valamint további távoli résztvevők bevonása is lehetséges. Mindezen funkciók könnyen kezelhetőek a jól megtervezett AV rendszervezérlő eszközöknek köszönhetően.

Előadótermek és többtermes konferencia termi rendszerek

Jellemzően irodaépületekben, de akár oktatási, közigazgatási vagy kulturális intézményekben, sport és rendezvényközpontokban is megjelennek olyan terek, melyek a felhasználási igény függvényében mobil falakkal átalakíthatók, és ezáltal különböző funkciókat képesek ellátni. A jól megtervezett audiovizuális rendszer képes alkalmazkodni az adott térben elképzelhető összes felhasználási módhoz, legyen az akár egy konferencia távoli résztvevőkkel, tolmácsolással, egy vezetői prezentáció, vagy akár karácsonyi ünnepség. A több száz vagy ezer fős rendezvények esetében kiemelt fontosságú, hogy minden résztvevőhöz eljusson a tartalom, és pozitív élménnyel gazdagodjanak. Az ilyen összetett terek üzemeltetése bonyolult feladat, de az erre a célra tervezett vezérlőrendszerek segítségével mindez leegyszerűsíthető, és szinte bárki által elvégezhető. A social media korszakában egyre gyakoribb igény a rendezvények internetes közvetítése és rögzítése is, ami a multifunkcionális terekbe telepített kamerarendszerek használatával egy gombnyomással elérhetővé válhat.

Vezetői irodák rendszerei

A kis létszámú megbeszéléseket nem kell minden esetben külön tárgyalóban tartani, erre a vezetők saját irodái is alkalmasak. A professzionális, és adott iroda méretéhez igazított méretű kijelző és vezetéknélküli prezentációs eszköz biztosítja a hatékony megbeszéléshez szükséges kép- és hangminőséget a résztvevő számára, valamint videokonferencia eszközök segítségével lehetőség van távoli résztvevők bevonására is. Az AV szempontból jól átgondolt és speciálisan kialakított, bútorzatba integrált megoldások pedig egy kompakt és kézenfekvő rendszert eredményeznek, mely harmóniában van a berendezéssel.

Boardroom kialakítások

A vezetői tárgyalók, más néven Boardroomok jellemzően magasrangú vezetők között lebonyolított tárgyalásoknak adnak helyet. Ennek megfelelően különösen fontos a résztvevők munkáját leginkább elősegítő, impozáns környezetbe integrált audiovizuális technológiák hatékony alkalmazása.  Ilyenek például az asztalba süllyesztett monitorok, mikrofon rendszerek, de gyakori igény a szavazórendszer és a tolmácsfunkció is. A legkorszerűbb audiovizuális technológiák mellett megjelennek a magas minőségben kivitelezett belsőépítészeti megoldások is, például az esztétikus tárgyalóasztalok, különleges burkolatok és mennyezetek kombinációi.

Bemutatótermek megoldásai

A bemutató termeket, más néven Show roomokat jellemzően egy vállalat legújabb termékeinek és szolgáltatásainak prezentálása céljából hozzák létre. Kiemelten fontos a produktum látványos bemutatása, emiatt pedig elengedhetetlen a korszerű audiovizuális technológiák alkalmazása. A különböző méretű és technológiájú megjelenítő eszközök, interaktív kijelzők, holografikus piramisok, kijelző falak, prezentációs megoldások, különleges fali és mennyezeti burkolatok, illetve audió rendszerek és egyedi belsőépítészeti megoldások alkalmazásával látványos, a megrendelő cég arculatához illeszkedő terek hozhatók létre.

Oktatótermek, oktatástechnológiai rendszerek

Egy modern oktatóteremben nagyméretű interaktív felületeken oktatástechnológiai szoftverek biztosítják, hogy a hallgatók a leghatékonyabb módon sajátíthassák el az információkat a magyarázó ábráknak, tartalmaknak, gyorsteszteknek köszönhetően. Az anyagok szinkronizációjával az összes tartalom saját eszközeiken válik elérhetővé. A rendszerhez illesztett helyesen megválasztott prezentációs megoldások, hangtechnikai eszközök és speciális bútorok az oktatók számára magas színvonalú előadások megtartását biztosítják. A modern tartalomkezelő rendszerek lehetőséget biztosítanak az órák képi- és hangrögzítésére, mind a teremben zajló, mind a prezentált tartalomra vonatkozóan. A felvételek katalogizáltan visszanézhetők és hallgathatók bármely számítógépen, tableten, okostelefonon, kulcsszavak alapján a megfelelő részre ugrással, akár a felmerült kérdések, jegyzetek leírásával és megvitatásával, mindezt utómunka és szerkesztés nélkül szinte azonnal az órát követően. Az élő közvetítés (streaming/webcast) segítségével a funkciók valós időben is elérhetőek, az oktatóterem így bármilyen méretre bővíthető a világ bármely pontjáról becsatlakozva.

Színpadok és színpadtechnikai megoldások

Az intézményeket körülvevő szabadtér számos színpadi eseménynek és programnak is otthon adhat. Ezek kiszolgálására olyan színpadtechnikai megoldások tervezhetőek, amelyek az eltérő események igényeihez igazodva változatos audiovizuális infrastruktúrával rendelkeznek. Egy bemutató vagy kiállítás során vezetéknélküli mikrofonok és prezentációs eszközök segíthetik az előadót, egyszerűen a színpadról kezelhető vezérléssel támogatva. Zenés programok, koncertek során a speciális hangsugárzók, háttérvetítés és hatásvilágítás kerülnek előtérbe. Nagyobb létszámú rendezvényeken, vagy a színpadtól távolabb elhelyezkedők számára nagyméretű kijelzők alkalmazhatók, melyek minden esetben gondoskodnak a színpadkép és/vagy prezentációs anyag megjelenítéséről. Lehetőség van továbbá szabadtéren is az események rögzítésére, közvetítésére, kamerarendszerek és streaming eszközök által. Szükség esetén a színpad egyes elemeinek mozgatása is megoldható, amelyhez igény szerint mobil hangrendszerek is rendelkezésre állnak.

Stúdiók, vezérlők, technikai helységek

A nagyobb rendezvények lebonyolításához elengedhetetlen egy helyiség, ahonnan az eseményeket felügyelő technikai személyzet lát, hall mindent, ami a termekben történik és szükség szerint be is tud avatkozni. Innen irányítják a robotkamerákat, kezelik a hangosítást és akár képet váltanak az előadó prezentációján. Az események során készülhet kép és hangrögzítés, melynek a feldolgozásához szükséges utómunka is általában a stúdió helyiségekben történik. Felhasználási módtól függ, hogy kis méretű, könnyen kezelhető univerzális formátumokat, vagy a stúdió minőségű, utómunkára is alkalmas, robosztus megoldásokat alkalmazunk.

Irányító, vezérlő és felügyeleti központok (SOC, NOC)

Ezek a termek szolgálnak a cégek kritikus rendszereinek felügyeletére. Általában 7/24 órás üzemre tervezett rendszerek, nagy méretű megjelenítőrendszerrel, amin egyszerre több ember képes nyomon követni az információkat. A vezérlőközpontokban megjelenő információk jellemzően egy távoli helyen lévő rack-szobában elhelyezett számítógépekről érkeznek, amiket a szobában ülő technikai személyzet kezel. Egy ember általában 3-4, de akár még több számítógépen dolgozik egy időben, ezért fontos, hogy az ilyen munkavégzéshez kialakított bútorzat, valamint a gyorsan és egyszerűen kezelhető, audiovizuális kapcsolat és informatikai hálózat rendelkezésre álljon.

Multifunkciós sport központok

A sport-, és rendezvényközpontok számos különböző rendezvények adnak helyet, amelyek elképzelhetetlenek audiovizuális technológiák nélkül. Lehet sportesemény, de sokszor kulturális és ünnepi alkalmak kerülnek megrendezésre ugyanazon helyszínen. Az edzéseket segítő mozgáselemző rendszerektől kezdve a versenyek során használt eredményjelző kijelzőkön át a szervezőknek plusz bevételi forrást jelentő reklámfelületekig rengeteg megoldás áll rendelkezésre, melyek tetszés szerint kombinálhatók. A különböző rendezvényeken a közönség szórakoztatása a legfőbb feladatok közé tartozik, ami elképzelhetetlen a pályatérben elhelyezett hangosítási rendszer, nagy méretű LED falak és a televíziós közvetítést segítő audiovizuális rendszerek nélkül.

Audiovizuális rendszerek főbb építőelemei

Képi megjelenítő eszközök (vetítők, LCD megjelenítők, LED falak)

Nagyméretű tárgyalóhelyiségek, előadó termek, szabadtéri helyszínek és sportlétesítmények nagy létszámú közönsége számára elengedhetetlen a megfelelő méretű és minőségű, minden jelenlévő részéről egyaránt látható megjelenítés alkalmazása. Ezen igények kielégítésére kínálnak professzionális megoldásokat nagy teljesítményű projektorok, kijelzőfalak és LED falak. A nagyméretű megjelenítés egy másik tipikus alkalmazása a reklámtartalom kijelzése, mely esetében gyakoriak az olyan speciális megoldások, mint például a homlokzati LED falak vagy akár egyedi méretű és formájú megjelenítő eszközök. Ezek a rendszerek a felhasználás helyétől függőn lehetnek beltériek vagy kültériek. Az utóbbiak kialakításukból eredően ellenállnak a szélsőséges időjárási viszonyoknak is.

Hospitality IPTV rendszerek

A hotelben való tartózkodás élvezetének fokozása érdekében olyan speciális AV rendszerek helyezhetőek el, melyek nem csak a vendég szórakozási igényeit elégítik ki, hanem a hotel adminisztrációs rendszerébe is integrálódnak, ezzel könnyítve a személyzet munkáját. A Hotel TV technológia által nyújtott funkcióknak köszönhetően a vendég könnyedén igénybe tudja venni a szállodai szolgáltatásokat a kijelző készülékén keresztül, a szobai egyenleg lekérdezhető, illetve a hotel személyzet személyre szabott üzeneteket tud küldeni a vendégnek, valamint távozást követően a rendszer központilag alapállapotba állítható. Továbbá a szállodai vezérlőközpontból megoszthatnak különböző promóciós tartalmakat és információkat a kijelzőkön, mint a reggeli időpontja, helye és szállodán belüli vásárlási lehetőségek, valamint automatizálttá válik a vendégek által igénybe vett fizetős tartalmak adminisztrációja.

Közönségtájékoztató információs rendszerek (Digital Signage)

Minden épületben, ahol napi szinten emberek fordulnak meg, szükség van tájékoztatásra. Legyen szó akár a tájékozódást segítő információk közléséről, vagy a büfé kínálatának megjelenítéséről, de az aktuális termelési adatok percre pontos alakulása is hasznos információval szolgálhat. Ennek egy hatékony módja az információs kijelzők alkalmazása, amiket falra rögzítve, mennyezetről lógatva vagy akár egy álló kioszkban a folyosón, az épület forgalmas pontjain elhelyezve és egy rendszerbe fogva egy sokrétű, rugalmasan használható megoldást kapunk. A központilag is menedzselhető kijelzőkön néhány kattintással pillanatok alatt módosítható a tartalom, sőt lehetőség van hálózaton elérhető forrásokból automatizáltan betölteni az aktuális információkat, akár földrajzilag is külön helyen lévő megjelenítők esetében is.

Kioszkok, totemek, terminálok

Az információs rendszereket széleskörű felhasználás jellemzi, amely a fizikai kialakításukat is meghatározza. Funkciójukat tekintve lehetnek passzív információ megjelenítő vagy érintőképernyős interaktív megoldások. Speciális kialakításuknak köszönhetően kültéren és beltéren egyaránt használhatók, távolról menedzselhetők, valamint számos műszaki eszközzel szerelhetők fel úgy mint: nyomtató, billentyűzet, kamera, hangszóró, bankkártya olvasó, pénzbedobó, vonalkód, QR kód olvasó, stb. Megjelenésük egyedi, modern, esztétikus és figyelemfelkeltő, anyaghasználatuk tipikusan fém és üveg. Lehet alacsony és magas, állhat talpon, de mennyezetre és falra is rögzíthető. Legfőbb felhasználási területei az információ szolgáltatás és a közönség irányítás, de sokszor találkozunk velük fizetőpontokon is. Digital signage rendszerekkel kombinálva látványos grafikus tartalmak kerülhetnek rá.

Teremfoglaltság jelző rendszerek

Megtalálni a megfelelő helyet a megbeszélés lebonyolításához, úgy, hogy egy időben ne szervezzenek oda több eseményt, elkerülve a kellemetlen helyzeteket embert próbáló feladatnak tűnik. A tereminformációs és teremfoglaltság kijelző rendszerekkel mindez egyszerűvé és szofisztikálttá válik, megkímélve a kollégákat a stressztől. A rendszer egy vagy több kisebb méretű kijelzőből áll, a termek bejáratánál elhelyezve. A kijelzők a háttérben lévő informatikai vagy levelező rendszerrel kommunikálva megjelenítik a teremben zajló megbeszélésre vonatkozó információkat, a könnyű tájékozódás érdekében egyértelmű piros vagy zöld fénnyel jelzik a foglaltsági állapotot. A helyiségek akár a helyszínen lefoglalhatók, vagy az esetlegesen rövidebbre sikerült megbeszélés végeztével felszabadíthatók.

Szoftveres és hardveres videokonferencia rendszerek

A videokonferencia technológiáknak köszönhetően a földrajzilag egymástól távol lévő résztvevők között is egyszerűen és gyorsan létesíthető megbeszélés tökéletes kép-, és hangminőségben. A könnyen elérhető és használható szoftveres videokonferencia megoldások elterjedésével a mai kultúra részévé vált a virtuális konferenciák gyors és egyszerű lebonyolítása. A konferenciákba egyszerre szinte korlátlan részvevő csatlakozhat virtuálisan, amelyek között lehetnek önálló felhasználók, de akár nagyobb létszámú helyszínek, tárgyaló és oktatótermek is. Megfelelő méretű képi megjelenítéssel, a felek közötti számítógépes tartalommegosztással, helyi hangosítással és az interaktív felületek alkalmazásával a nagy létszámú helyszínről csatlakozó végpontokon is tökéletes az élmény.

Egységes kommunikációs rendszerek (UC)

Napjainkban kiemelt fontosságú, hogy az információk áramlása a lehető leggyorsabb és leghatékonyabb módon történjen meg minden pillanatban. Az már alapvető, hogy hang kommunikációra alkalmas mobiltelefon mindenki zsebében van, de az igények már jóval túlmutatnak ezen, mert különböző állóképek, prezentációk, videók vagy akár műszerek képének megosztása is szükséges, mindez csoportos és személyes felhasználásban egyaránt. Ma már szükséges olyan egységes platform használata, amely egyaránt használható mobiltelefonról, tabletről, notebookról, tárgyalóteremből, műtőből vagy akár a legnagyobb előadóteremből is. Egységes igényként jelentkezik a hang és kép kapcsolat, a chat, a fájl megosztás és a csoportos munkavégzés igénye, így olyan integrált környezetre van szükség, amely átjárást biztosít az egyes kommunikációs eszközök, valamint a fájl tároló szerverek között egyaránt. Természetesen minden kommunikációs eszköz működésének alapfeltétele a nagysebességű internet elérés kábeles és kábelnélküli (Wifi, 5G) átviteli közegen egyaránt.

Videófelvevő és közvetítő rendszerek

Manapság egyre többször fordul elő – legyen szó bármilyen eseményről, oktatásról vagy tájékoztatásról – hogy a jelenlévők mellett távolról is követni lehet a történéseket, akár a különböző social media platformokon keresztül is. A közvetítésre kerülő esemény helyszíne és elrendezése történhet a megszokott módon, de a megfelelő végeredményhez szükséges jól megválasztani és pozícionálni a különböző technikai megoldásokat. Gondolni kell a berendezés kialakításakor a professzionális kategóriájú technikai eszközök, mint kamera, mikrofon, megjelenítő, touch eszközök, világítás, streaming kódoló stb., pontos kiválasztására és elhelyezésére. A rendszer automata követő kamera segítségével működhet operátor nélkül, de lehetőség van speciális video stúdió helyiség kialakítására is, amely által tovább emelhető a hang és a kép minősége, de akár látványos effektek, hátterek, feliratok és vizuális elemek is alkalmazhatók. Ezen felül szükség lehet még video portálra, amelynek segítségével könnyen lehet élő online oktatást, tájékoztatást tartani, azt rögzíteni, majd később a professzionális portálon belül kategorizálni, hatékonyan keresni és visszanézni, mindezt a lehető legkevesebb felhasználói energiabefektetéssel.

Audio rendszerek

Az audiovizuális rendszerek egyik legfontosabb eleme a jó minőségű hangosítási rendszer. Funkcióját tekintve több eltérő paraméterrel rendelkező célt szolgálhat, lehet például beszédhang emelés, tájékoztató bemondás, evakuáció, háttérzene aláfestés, élőzene vagy akár nagy nyomású hatáshang a feladata. Az eltérő feladatokat eltérő paraméterekkel rendelkező technikai me goldások tudják kiszolgálni, ezért kiemelten fontos a professzionális tervezés. A hangosítási rendszer fő alkotóelemei a hangsugárzók, erősítők, audio keverők, mátrixok és természetesen a hangforrások. Számos jelátviteli kábel, csatalakozó és szabvány létezik, amelyből pontosan a feladatra alkalmas megoldást kell választani, mert technikai paramétereik merőben eltérőek. Az analóg rendszereken túl már léteznek nagyon alacsony késleltetéssel, minőségromlással és adatforgalommal működő IP-s rendszerek, amelyek közül a leginkább elterjedt a Dante protokoll. Analóg jeleknél kritikusan figyelni kell a kábelezési távolságokra, amely a hangminőséget nagy mértékben befolyásolja. Míg az ohmikus hangsugárzók kiemelkedő hangminőséget biztosítanak, de rövid és jó minőségű kábelt igényelnek, a 100V-os hangsugárzók jelei hosszan vihetők gyengébb hangminőséget produkálva. IP rendszereknél sokkal nagyobb a rugalmasság, mert nem szükséges dedikált kábelezés és a távolságok is szinte korlátlanná válnak. A hangszórók pontos pozícionálása talán az egyik legfontosabb tervezési feladat, de kiemelt figyelmet kell fordítani az akusztikára is, mert az adott tér csillapítási tulajdonságai nagyban befolyásolják a hangminőséget.

Mikrofonos rendszerek

A megfelelő hangosítási rendszerhez a feladatnak megfelelő mikrofont kell választani. Számos eltérő típus található, amelyek különböznek ergonómiai, jelátviteli, karakterisztikai és felhasználási paramétereiket tekintve. Léteznek kábeles és kábelmentes megoldások, valamit analóg és IP-s rendszerek. A kézi, csiptetős és fejpánt mikrofonokat kiegészítik az asztalra tehető határfelület mikrofonok, amelyek kiválasztásánál a mikrofon kapszulák száma és karakterisztikája a leginkább befolyásoló tényező. Utóbbi időeben jelentek meg a digitális mikrofontömbök, amelyek intelligens képességei lévén automatikusan kiváló hangminőséget generálnak, folyamatosan adaptálódva a változó környezethez. A mennyezeti mikrofontömbök használata által nem szükséges egyéb helyre mikrofont tenni, így esztétikus és nagyon könnyen használható maradhat a tárgyaló vagy oktatóterem, mert az előadónak nem kell kézben fognia, csiptetnie vagy belebeszélnie mikrofonba. Bizonyos feladatokra delegátusi konferenciamikrofon rendszer használata javasolt, amely olyan további előnyöket is biztosít, mint a hangemelés, szavazás és tolmácsolás. Tolmácsrendszer bevonása történhet eseti módon mobil eszközökből, ám sűrű használat esetén érdemes dedikált helyiséggel és rendszerrel tervezni.

Épület audio rendszerek: épülethangosítás, vészhang, háttérhangosítás

Bizonyos épületek és tömegközlekedési létesítmények tervezésénél, illetve korszerűsítésénél fontos igény közérdekű információk, háttérzene és vészjelzések eljuttatása a vendégek és/vagy a dolgozók számára. Erre a legegyszerűbb és legmodernebb megoldást az általános épülethangosító rendszerek nyújtják, melyek rugalmas skálázhatóságuk és központi vezérelhetőségük miatt minden fent felsorolt problémára professzionális megoldást kínálnak. Az épületeken belül különböző hangzónák hozhatók létre az ilyen rendszerek segítségével, így lehetőség nyílik a különböző szinteket, helyiségeket vagy épületrészeket igény esetén különböző hangtartalommal ellátni. Ezen rendszerek széles körben használhatók, és szinte minden területen van létjogosultságuk, sőt a vészhangrendszerek kiépítését bizonyos épületekben törvényi előírások teszik kötelezővé.

Akadálymentes hangrendszerek

A tisztább és zavarmentes hangérzékelés érdekében azokban a helyiségekben, ahol halláskárosult személy hosszabb időt tölt, célszerű indukciós hangerősítő rendszert használni. Ez a rendszer az adó-vevő elvén alapul: a kierősítésre szánt hang a helyiségben látható vagy eltakart módon körbefutó, hurkot alkotó vezeték segítségével – mint adó – a hurok belsejében mágneses indukciós teret hoz létre. Ezután az indukciós hangerősítő rendszerrel ellátott hallókészülékek a megfelelő állásba kapcsolva képesek közvetlenül a kívánt hangot venni és azt megfelelően felerősíteni. Ugyanilyen rendszer kialakítható a halláskárosult nyakába akasztható, rádiófrekvenciás vevőegységgel is.

Színpadok és színpadtechnikai megoldások

A legnagyobb termek, auditóriumok vagy az intézményeket körülvevő szabadtér számos színpadi eseménynek és programnak is otthon adhat. Ezek kiszolgálására olyan színpadtechnikai megoldások tervezhetők, amelyek az eltérő események igényeihez igazodva változatos audiovizuális infrastruktúrával rendelkeznek. Egy bemutató vagy kiállítás során vezetéknélküli mikrofonok és prezentációs eszközök segíthetik az előadót, egyszerűen a színpadról kezelhető vezérléssel támogatva. Zenés programok, koncertek során a speciális hangsugárzók, háttérvetítés és hatásvilágítás kerülnek előtérbe. Nagyobb létszámú rendezvényeken, vagy a színpadtól távolabb elhelyezkedők számára nagyméretű kijelzők alkalmazhatók, melyek minden esetben gondoskodnak a színpadkép és/vagy prezentációs anyag megjelenítéséről. Lehetőség v an továbbá szabadtéren is az események rögzítésére, közvetítésére, kamerarendszerek és streaming eszközök által. Szükség esetén a színpad egyes elemeinek mozgatása is megoldható, amelyhez igény szerint mobil hangrendszerek is rendelkezésre állnak.

Előadói pulpitusok, pódiumok

Az előadótermek kulcsfontosságú eleme az előadói pulpitus, mert kialakítása nagy mértékben hozzájárul az előadó kényelméhez és magabiztosságához, azaz az előadás sikeréhez. Egy megfelelően kialakított pulpitus sokkal több egy bútornál, összetett technikai egységként kell tekinteni rá, amely az alábbi elemeket tartalmazhatja: érintőképernyős kontrollmonitor, notebooknak hely és csatlakozók, beépített PC, billentyűzet, egér, teremvezérlő panel, mikrofonok, stb. A műszaki eszközök függvényében a pulpitusok kialakítása eltérő, ezért leginkább egyedi gyártásban érdemes gondolkodni vele. Kivitelét tekintve lehet fix és kerekeken gördíthető mobil megoldás, amely biztonságos üzemeltetése érdekében a csatlakozásokat és padlódoboz pozíciókat jó előre át kell gondolni.