SMART, IOT ÉS AI MEGOLDÁSOK

Az intelligens „smart” rendszerek száma és lehetőségei napról-napra növekszik és ez a trend a jövőben még inkább fokozódni fog. Egyre több mesterséges intelligencia szolgálja ki az embereket és az így nyert előnyök további igényeket generálnak, amely számos új szakmai kihívást teremt. Egyrészről nagy energia lekövetni az egyes megoldásokat, ismerni abban rejlő lehetőségeket, majd megtalálni az aktuális igényre megfelelő ár-érték arányú választ adó megoldást; másrészről mély informatikai tudást igényel a különböző IT alapú alrendszereket úgy összehangolni, hogy ne szigetszerűen, hanem egy komplex egységet alkotva szolgálják ki a felhasználókat. A különböző intézmények számára specifikus megoldások léteznek, amelyek létezéséről a felhasználók a sokszor nem is tudnak, ezért a professzionális mérnökeink segítenek tájékozódni a megoldások között, amelyek lehetnek:

  • Nyomonkövető logisztikai rendszerek
  • Mozgáselemző rendszerek

Mesterséges intelligenciával (AI) működő video analitika

A CCTV rendszerből bejövő videofelvételek feldolgozása során a rendszer a kameraképek megjelenítésén és mentésén kívül alkalmas azok elemzésére is. Képes felismerni a veszélyt jelentő élethelyzeteket, tűzeseteket, az illetéktelen területsértéseket, mozgásokat, személyeket és szinte bármit, amit „megtanul” a rendszer. Az eseményfelismerés által egy előre definiált történés észlelése esetén riasztás történik a meghatározott személy, személyek vagy szervezetek részére. Riasztás estén a rendszer képes az eseményt észlelő kamera képének azonnali megjelenítése különböző monitorokon. Az object tracking funkció által lehetőség van egy személy vagy tárgy útjának automata lekövetésére. Az intelligens rendszer által felismert és tárolt metaadatok alapján nagy segítség a gyors keresés és azonosítás, amely történhet a felvételekben vagy akár élőben is. Az arc-, és rendszámfelismerés képességek biztonságtechnikai célokon túl egyéb szolgáltatásokat is adhatnak, például beléptetővel integrálva automatikusan nyithat kapukat, sorompókat.

Beteghívó és ügyfélhívó rendszerek

Az ügyfél- és beteghívó rendszerek célja az egyszerű és korszerű ügyintézés és beteg behívás, amelyet papír és/vagy digitális (mobil applikáció) alapú sorszám húzó rendszer és a közönségtájékoztató rendszerhez hasonló kijelző hálózat segít elő. A rendszer az IT hálózatra közvetlenül kapcsolódik, így központilag kezelhető és menedzselhető. A megjelenítők elhelyezéstől és funkcióktól függően lehetnek kültéri vagy beltéri, érintőképernyős vagy hagyományos kijelzők, videófalak, kioskok, totemek vagy akár LED falak is. A megfelelően nagyméretű kijelzők a behívásra kerülő sorszám megjelenítésén túl egyéb információ közlésre is alkalmasak, így reklámok vagy közérdekű hírek is vetíthetők egyúttal.

Beltéri útvonalkereső és navigáló rendszerek

Az útkereső és navigáló rendszer célja, hogy minél egyszerűbb és gyorsabb módon eljussanak a látogatók a számukra fontos helyszínekre. Ezt segíti elő a navigációs rendszer számos passzív szignalizációval és aktív képi megjelenítővel, amelyek a közönségtájékoztató rendszerhez hasonlóan az IT hálózaton kommunikálnak és központilag menedzselhetőek. A megjelenítők elhelyezéstől és funkcióktól függően lehetnek kültéri vagy beltéri, érintőképernyős vagy hagyományos kijelzők, videófalak, kioskok, totemek vagy akár LED falak is. A rendszer nem csak az épületbe elhelyezésre kerülő megjelenítőkkel segítheti a látogatókat, hanem mobilos applikáció segítségével is megtalálhatják a számukra legoptimálisabb útvonalat a létesítményben.  A mobilos applikáció a telefon beépített kommunikációs rendszereit használja, így nem szükséges egyéb kiegészítő hardver elem. A tervezési folyamat során pontosan modellezni kell az épület külső és belső forgalmát, hogy a leginkább ideális helyekre a megfelelő típusú passzív vagy aktív tájékoztató rendszerek kerüljenek alkalmazásra.

Parkolóhely foglaltságjelző és navigációs rendszer

A parkolóhely foglaltságjelző nem csak információt ad a szabad helyek számáról még a behajtás előtt és segít szabad helyet találni változtatható színű LED-ekkel, de arra is alkalmas, hogy kihasználtsági trendeket és statisztikákat állítson fel. Az információk nem csak a parkolóban elhelyezett kijelzőkön, hanem tetszőleges helyen elhelyezett garázsmesteri vagy felügyeleti helyiségben is megjeleníthetők. A rendszer fontos képessége a rendszámleolvasással történő azonosítás, a szabad, a foglalt, a speciális és a dedikált helyek megkülönböztetése, a belépők navigálása, a telítettség előjelzése, a jegy nélküli parkolás lehetősége, és szabálytalan parkolás észlelése esetén gyors jelzésadás. A parkoástechnikai rendszerek integrálhatók a létesítmény egyéb rendszereit kiszolgáló szoftveres környezetbe, lehetővé téve a távmenedzsmentet, az előre foglalást, a jövőtálló fejleszthetőséget és a funkciók bővíthetőségét. A foglaltságjelző és navigáló rendszer célja, hogy az érkező járműveket jól látható jelzéseket követve (nagy méretű LED táblák) a lehető leggyorsabban juttassa el egy szabad parkolóhelyhez. A rendszer vezérelni képes a parkoló szintek telítettségének megfelelő arányban a szellőztetést, világítást, valamint a sorompókat.

Oktatástechnológiai rendszerek

A magas felbontású és több ponton érzékeny érintőképernyős felületek – tabletek, okostelefonok, nagyméretű érintőképernyős kijelzők, érintőképernyős asztalok – kiváló alapot képeznek a különböző oktatástechnológiai szoftverek futtatására. Számos tantárgyspecifikus alkalmazás létezik, amelyek eltérő módon segítik a tananyag elsajátítását. Lehetőség van csoportosan és személyesen egyaránt kép és hanganyag lejátszására, 3D virtuális valóság megtekintésére, tesztek kitöltésére és számos kreatív-interaktív módszer alkalmazására. Az alapelvárásként megjelenő nagy érintőképernyős kijelzők használata mellett a „bring your own device” azaz „BYOD” kifejezés már általánossá vált a modern oktatásban, amely annak a technológiai lehetőségnek a kifejezése, hogy a diákok miként tudják a saját okos eszközeiket bevonni az oktatás menetébe. Kitiltani nem lehet a modern elektronikai eszközöket, inkább használni kell őket a cél érdekében, így ma már a hallgatók a saját telefonjukról tudnak hozzászólást kezdeményezni, választ adni, tesztet írni, konzultálni vagy akár tanagyagot gyorsan keresni és értelmezni. Természetesen minden ilyen technológia alapfeltétele a nagysebességű Wifi vagy 5G hálózat stabil működése.

Online video portál

A mai összetett világunkban egyre fokozódó igény a tudás leghatékonyabb megszerzése, rugalmas keresése és tárolása, amelynek egyik kulcsa a video alapú agyagok közvetítése és tárolása. A rendszer segítségével könnyen lehet élő online oktatást, tájékoztatást tartani, azt rögzíteni, majd később egy professzionális portálon belül kategorizálni, hatékonyan keresni és visszanézni, mindezt a lehető legkevesebb felhasználói energiabefektetéssel. Az oktatást vagy tájékoztatást meg lehet tartani teremből vagy egyszerűen egy notebook elől. A streaming közvetítés alkalmával két kép kerül közvetítésre és rögzítésre, egyik az előadó személyének képe, másik a prezentált tartalom. Képek, videók, weboldalak és speciális programok egyaránt közvetíthetők az előadó képével párhuzamosan, de kamera által akár tárgyak vagy papírok képei is bemutathatók. Érintőképernyős eszköz használatával akár a rajzok, írott jegyzetek, kiemelések is közvetíthetők, amelyek történhetnek egy üres felületre, programra, weboldalra vagy egy prezentációra is. Az élő adás és a felvétel tetszőleges internet böngészőben megtekinthető bármilyen eszközről speciális perifériák, vagy szoftverek nélkül. A video portálba való belépés autentikációhoz köthető, a belépett felhasználó csak a számára releváns videókat tekintheti meg. A video portálon belül a felvételek utólag könnyedén szerkeszthetők, a nem szükséges részek levághatók, feliratok elhelyezhetők, tag-ek, jogosultságok beállíthatók. A videók feltöltéskor automatikusan kulcsszavasásra és szöveg formátumú regisztrálásra kerülnek az közvetítések tartalma, amely később biztosítja a releváns részek könnyű visszakeresését. A felvételek a portálon belül tetszőlegesen kategorizálhatóak, majd könnyedén kereshetők annak alapján is. Lehetőség nyílik a videók alatt értékelni, chat-elni, egyéb csatolt anyagokat letölteni. A videók meghatározott felhasználóknak kötelező megtekintésre is kiadhatók, amelyről az előadó nézettségi statisztikákat láthat. Megtekintési szokásokra statisztikák készíthetők, amelyek segítik az előadások minőségi fejlesztését.

Sporttechnológiai eredményjelző és egyéb LED megjelenítő rendszerek

Sportlétesítmények nagy létszámú közönsége számára elengedhetetlen a megfelelő méretű és minőségű, minden jelenlévő részéről egyaránt látható megjelenítés alkalmazása. Ezen igények kielégítésére kínálnak professzionális megoldásokat a LED megjelenítő rendszerek, melyeken az adott sportág elvárásainak megfelelő eredményeket, részleteket, visszajátszásokat, illetve bármilyen egyéb sport vagy reklámcélú tartalmakat követhetnek figyelemmel a nézők.  A LED megjelenítők esetében oldalfali vagy belógatott többirányú típusok mellett gyakoriak az olyan speciális megoldások, mint például a perimeter – mely a pálya vagy a küzdőtér körül futó reklámcélú LED csík – a labdabirtoklást vagy támadóidőt jelző megjelenítők vagy akár egyedi méretű és formájú megjelenítő eszközök. Ezek a rendszerek a felhasználás helyétől függően lehetnek beltériek vagy kültériek. Az utóbbiak kialakításukból eredően ellenállnak a szélsőséges időjárási viszonyoknak is. Ezen rendszerek kezelése és menedzselése dedikált technikai helyiségből vagy stúdióból történhet, de egyszerűbb eseteket a pálya széléről is lehet kezelni.

Időmérő és eredménykövető rendszerek

A megjelenítő rendszerekhez szorosan kapcsolódnak az időmérő és eredményjelző speciális sportszakági megoldások, melyekkel az adott sportág szövetségi előírásainak megfelelő tartalmakat jelenít meg a LED rendszereken, illetve teljes kontrollt ad a mérkőzések és versenyek alatt a bírói és egyéb felügyelői stáb számára. Az időmérő és eredménykövető rendszerek lehetnek síp vezéreltek, illetve manuálisan irányítottak is, kapcsolódhatnak hozzájuk a mért és számolt adatokon, eredményeken kívül jelzőfények, kiegészítő LED megjelenítők, illetve bármilyen egyéb sporttechnológiai audiovizuális megoldás, amely az adott sportág szövetségi vagy a megrendelő előírásai, elvárásai között szerepel. Ezen rendszerek képesek lehetnek a teljes versenyesemény statisztikáinak, illetve jegyzőkönyvének vezetésére is, mely nem csak a felügyelő bizottság, hanem a kommentátorok, bírók és a nézők számára is szolgálhatnak fontos információkkal, akár valós időben is.

Videóbíró rendszerek

Számos sportágban (pl. jégkorong, kézilabda, labdarúgás) alkalmaznak olyan rendszereket, melyek segítségével valós időben követhetőek és visszanézhetők a kérdéses esetek, ezzel segítve a bírói testület döntéshozását. A videóbíró rendszerek elengedhetetlen része a kamerarendszer, amely komplex létesítmények és bizonyos sportágak esetén lehet azonos a közvetítésre használt kamerarendszerrel. Viszont kevésbé komplex közvetítőrendszer vagy speciális kamera igényű sportág esetén szükség lehet kiegészítő kamerapozíciókra is, hogy minden pillanatban a lehető legjobb rálátása legyen a videóbíró rendszernek és a döntéshozóknak a kérdéses esetekre. A legtöbb esetben videóbíró csapat elemzi és értékeli a látottakat, akik bizonyos sportágaknál azonosak lehetnek a bírói testülettel. Viszont olyan esetben, ahol szükség van bírói jelenlétre közvetlenül az események közelében, ott a videóbíró csapat és a helyszíni bíró testület között szükséges kétirányú kommunikáció, illetve a helyszíni bírók számára számos esetben biztosítani kell a kérdéses esetek pálya közeli visszanézését is. A videóbíró rendszerek pontos kialakítása és rendszerelemei a fenti sporttechnológiai rendszerekhez hasonlóan mindig az adott sportágtól és az adott sportág szövetségi előírásaitól függenek.